Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Blog

7 noțiuni despre radiația solară și protecția pielii

1. Radiatia solara emisa (principala sursă de energie, căldură şi lumină) este intinsa pe intreg spectrul undelor electromagnetice, iar aceea care ajunge la suprafaţa pământului este compusa din 57% radiaţii infraroşii, 41- 42% radiaţii luminoase şi 1-2% radiaţii ultraviolete (UV).

2. Radiatiile cele mai puternice, UVV si UVC, sunt blocate de stratul de ozon atmosferic, dar radiatiile UVC pot fi generate artificial si folosite pentru sterilizarea materialelor si mediului intraspitalicesc, distrugand structurile ADN si ARN.
3. Radiatiile UVA patrund profund la nivelul dermului determinand afectarea functiilor celulare, de sinteza proteica, cu scadearea densitatii fibrilare cutanate, afectarea glandelor sebacee, pielea fiind imbatranita (uscata, subtire, fara elasticitate) aproape dublu in perioada expunerii excesive la soare.
4. Radiatiile UVB patrund doar superficial, la nivelul epidermului, producand arsuri, hiperpigmentare reactiva (stimularea melanocitelor) si uneori aparitia cancerului cutanat. Radiatiile UVB nu trec prin sticla.
5. Factorul de Protectie Solara (SPF – Sun Protection Factor), doar pentru UVB, este o unitate de masura care indica timpul in care se poate sta la soare fara a provoca arderea pielii, in conditii atmosferice normale: cer senin, intre orele 10-16, altitudine 300-500m. Daca pielea normala capata arsuri dupa o expunere la soare de 10 min, un unguent cu FPS 15 permite petrecerea unui timp de 15 ori mai lung, adica 150 min. Crema se aplica optim intr-o cantitate de 5mg/cm2 de piele, sau 30g (echivalentul unui volum de o lingura cu varf), pentru acoperirea intregului corp la un adult. Deoarece sub actiunea transpiratiei efectul protector al cremei se anuleaza, ea trebuie reaplicata la fiecare 2 ore de stat la soare. O crema buna trabuie sa ramana pe piele si dupa 40 min petrecute (in grupe de 10-15 min) in apa de mare.
6. Gradul protectiei UVB creste cu doar 4% de la crema cu FPS 15 la FPS 30, ajungand in final la 97%. Folosirea unor creme cu FPS mai mare de 30 este inutila, nejustificata de gradul de protectie oferit in plus!
Pentru largirea spectrului, cremele trebuie doar sa contina factor de protectie UVA la un nivel de cel putin 1/3 din protectia UVB.
7. In afara de crema si FPS exista si alti factori care influenteaza cantitatea de UVB absorbita: orele de expunere la soare (de evitat intervalul orar 10-16), altitudinea (la munte aerul este mai rarefiat si razele mai puternice), prezenta sau absenta norilor, tipul de piele (pielea alb roscata este mai sensibila fata de tenul maroniu inchis, prin cantitatea diferita de melanina, pigment protector), nisipul si zapada (prin reflectarea razelor solare accentueaza efectul agresiv).
Există o paletă largă de opțiuni din care să alegem produsele cu SPF – creme, loțiuni, spray-uri sau geluri, care variază de la a fi ușoare în consistență la hidratante, în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte.

© Copyright 2025 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.