Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Ce este neurotoxina

Neurotoxina, produsa de o bacterie anaeroba, actioneaza prin fixarea de receptori specifici situati pe suprafata celulara cu blocarea transmiterii semnalului de la nerv la muschi, prevenind aparitia ridurilor de expresie.

Rolul neurotoxinei in tratarea ridurilor

Desi neurotoxina a fost produsa in laborator inca din anii 1930, in scopuri militare, utilizarea medicala a ei a fost facuta abia in 1980, pentru tratamentul strabismului secundar spasmului muscular. 

In prezent neurotoxina este folosita mai frecvent pentru atenuarea ridurilor de expresie la nivelul fetei. Ea poate fi folosita si pentru diminuarea transpiratiei excesive axilare, palmare sau la nivelul picioarelor.

Sub actiunea neurotoxinei, fibrele musculare devin denervate, si se instaleaza o relaxare musculara selectiva la locul injectarii. Inceputul actiunii are loc in 6 pana la 36 de ore de la injectare, cu un efect maxim la 7-14 zile. Dupa 5 pană la 6 luni, efectul dispare deoarece apar noi jonctiuni neuromusculare si se restabileste functia musculara normala.

Neurotoxina de tip A este utilizată din ce in ce mai mult in combinatie cu alte tehnici chirurgicale si nechirurgicale de reintinerire faciala, pentru tratament riduri de expresie, cum ar fi ridurile din jurul ochilor, frunte, gura etc.

Contraindicatiile utilizarii neurotoxinei

Principalele aspecte neplacute ale administrarii de neurotoxina pentru reintinerire faciala sunt datorate:

  • diminuarii expresivitatii faciale
  • paraliziei incomplete a muschilor cu riduri reziduale
  • paralizia musculara nedorita la zonele invecinate

Contraindicatiile utilizarii neurotoxinei ca tratament riduri de expresie sunt legate de: prezenta sarcinii, lactatiei, tratamente in desfasurare cu penicilina, chinina, aspirina, anticoagulante sau alergia la albumina.

Ca reactii locale pot fi intalnite durerea, edemul, eritemul, echimoza, cefaleea sau hiperestezia temporara. Reactiile sistemice cuprind eruptii cutanate la distanta cu caracter alergic, greata, oboseala, senzatia de rau si alte simptoame asemanatoare racelii.

Examenul clinic atent al pacientului, profesionalismul medicului curant si conditiile in care se executa procedura, adecvate pentru administrarea eventuala a unei anestezii generale sau aplicarii unor proceduri de combatere a reactiilor alergice, sunt factori care cresc siguranta acestui act medical

Before and after

© Copyright 2024 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.